Deze opleiding is specifiek bestemd voor hulpverleners/professionals die de functie vertrouwenspersoon (gaan) vervullen
Deze cursus is door de LVV geaccrediteerd onder registratienummer VP-5011.
Inhoud
In deze opleiding (8 dagdelen) behandelen we extensief wat pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie en agressie en integriteit op het werk inhoudt, of er ‘slachtofferprofielen’ bestaan, en ‘daderprofielen’, en last but not least hoe groepsdynamica een rol kan spelen en hoe je de escalatiegraad van een conflict vanwege ongewenste omgangsvormen/ongewenst gedrag kunt inschatten. Mediation komt eveneens aan de orde, evenals het thema ‘integriteit’ in het kader van Klokkenluidersregelingen. Uiteraard gaan we in op voor de vertrouwenspersoon relevante beleidsmatige en juridische informatie. We benaderen deze thema’s deels theoretisch, maar vooral ook praktisch, en vergeten niet om ook in te zoomen op de attitude van de vertrouwenspersoon.
Verschil met onze vijfdaagse basisopleiding vertrouwenspersoon is dat we in deze vierdaagse basisopleiding vertrouwenspersoon méér tijd besteden aan het verschil tussen het werk van vertrouwenspersonen en dat van hulpverleners, en hoe men met beide rollen het beste omgaat. Ook het afbreukrisico van hulpverleners die vertrouwenspersoon zijn komt aan de orde. Ook anders is de tijd die we besteden aan het oefenen van gespreksvoering. Hulpverleners hebben die vaardigheid (competentie) al verworven. Gespreksvoering neemt in deze vierdaagse opleiding vertrouwenspersoon dan ook een minder prominente plaats in dan in de vijfdaagse.
Wie nemen deel
Deze opleiding is specifiek bestemd voor hulpverleners: psychologen, maatschappelijk werkenden, geestelijk verzorgers, (bedrijfs)artsen. Ook (aanstaande) vertrouwenspersonen met een erkende supervisie of coaching opleiding kunnen deelnemen. Wij gaan ervan uit dat de deelnemers voldoende kennis hebben over de Arbowetgeving inzake psychosociale arbeidsbelasting, en zicht hebben op de taken, verantwoordelijkheden en werkzaamheden van de vertrouwenspersoon. Het is gewenst dat deelnemers over een hbo werk- en denkniveau beschikken, minimale eis is een mbo plus niveau.
Trainers/docenten
De opleiding wordt verzorgd door een hoofddocent en verschillende specialistische trainers/docenten voor deelthema’s.
Landelijk examen
Bij deelname aan alle dagdelen van de basisopleiding ontvangt u een bewijs van deelname.
Vanaf 1 januari 2024 heeft de LVV (Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen) bepaald dat de basisopleiding vertrouwenspersoon moet worden afgesloten met een landelijk examen, dat uit een schriftelijk en een mondeling gedeelte bestaat. Hiervoor dient u zelf aan te melden op de website van Stichting Kenniscentrum Vertrouwenspersonen (SKV). De kosten hiervoor brengt de stichting bij de cursist in rekening. Verdere informatie kunt u vinden op de website van de LVV en SKV.
Na het behalen van het diploma is het mogelijk in te schrijven in het register bij Hobéon als LVV-registervertrouwenspersoon. Hiervoor dient men ook lid te zijn/worden van de LVV.
Aantal deelnemers
Maximaal 14 personen.
Borging
Wij vinden borging belangrijk. Circa drie maanden na de opleiding bieden wij de deelnemers gratis een groepsconsultatie/intervisie aan.
Consultatie
Iedere deelnemer heeft tot 1 jaar na het afronden van de opleiding recht op anderhalf uur consultatie door een van onze trainers/docenten.
Na afloop van de training beschikt u over gedegen kennis en vaardigheden op de volgende terreinen:
Docenten
Vibeke DuyffHerman van der Wind