Bezemer & Schubad

contact met uw vertrouwenspersoon
Header

1 maart 2021

Digitaal ongewenst gedrag: let op thuiswerkers!

Wie kent niet de verkeerde humor via Whatsapp of Facebook of het uit de bocht vliegen met teksten die nét te kort door de bocht zijn en kwetsen.  Of aanstootgevende filmpjes en afbeeldingen die op neer gaan via de app.  Soms gaat het over collega´s, andere keren over die vreselijke werkgever of manager die met naam en toenaam wordt ´weggezet´.  Voor de pandemie gebeurde hier al veel in, teveel zelfs.

En nu? In de organisaties die vrijwel geheel thuiswerken? De koffiecorner, de rookruimte en de loungebanken in het fysieke kantoor: het is allemaal voorlopig niet voorhanden. Vaak waren dit ontmoetingsplekken waar er wat stoom kon worden afgeblazen, veelal wel onschuldig van toon. En soms natuurlijk ook minder onschuldig.  Nu staat er een reeks van vaak wel heel efficiënte digitale meetings in de agenda.  Waar is er nog even plek voor onschuldige roddel, de smeerolie van de samenwerking? Het wegvallen van het fysiek ontmoeten van collega’s heeft allerlei consequenties. Ook in het domein van ‘ongewenst gedrag op het werk’. En in het vrijwel geheel digitaal werken schuilen risico’s rondom ‘cyber ongewenst gedrag’.

Lichte of zwaardere vormen van het fenomeen dat we tegenwoordig cyber ongewenst gedrag of ´digitale ongein´ noemen hebben  gevolgen.  Ernstige gevolgen zelfs. Zo is bijvoorbeeld digitaal pesten vaak nog lastiger te bestrijden en aan te pakken dan ‘live’ pesten op het werk.

Sta in een (digitaal) werkoverleg eens stil bij dit thema. Zijn er ervaringen die men wil delen? Wijs nog eens op de beschikbaarheid van de vertrouwenspersoon. Of vraag de vertrouwenspersoon om zichzelf weer eens aan de teams of afdelingen te presenteren. Zo blijft voor de thuiswerkers ook dit onderwerp bespreekbaar.