Bezemer & Schubad

contact met uw vertrouwenspersoon
Header

11 juni 2019

Van de regen in de drup

Sheryl Sandberg, chief operations officer van Facebook, is er duidelijk over: #MeToo is een zegen voor vrouwelijke werknemers omdat seksuele intimidatie aan de kaak wordt gesteld, maar eigenlijk schieten ze er niets mee op. Omdat het gevolg ook is dat maar liefst 60% van de managers bang is voor een-op-een gesprekken met vrouwen, die ze derhalve vermijden. Dit blijkt althans uit een onderzoek dat door LeanIn gepubliceerd werd, de Amerikaanse organisatie die zich hard maakt voor gelijke beloning en carrièremogelijkheden voor vrouwen waarvan de topvrouw van Facebook chairperson is. Het motief dat de leidinggevenden gaven om die een-op-eentjes met vrouwen (én zakelijke reizen én zakelijke etentjes) te vermijden, is dat ze bang zijn voor wat anderen daarvan zouden denken. En die ‘anderen’ zijn dan niet hun jaloerse levenspartners, maar de collega’s op het werk. Die angst voor ‘wat men wel niet zou denken’ was er altijd al, maar die ten opzichte van 2018 met maar liefst 33% gestegen.

En dat is héél jammer voor met name ambitieuze vrouwen. Omdat als ze in functioneringsgesprekken niet kunnen laten zien wat ze presteren, of geen begeleiding krijgen als ze om meer verantwoordelijkheid vragen, hun kansen op promotie dalen. Je talenten moeten immers wel gezien worden, en wijze raad en bijsturing van je leidinggevende is onontbeerlijk als je de carrièreladder beklimt.

Het vermijdingsgedrag van managers gaat ook op voor zakenreizen en zakelijke diners. Door daarvan uitgesloten te worden loop je opportunities mis die je mannelijke collega’s wel krijgen. Met als effect: geen promotie, geen carrière, en voorbij gestreefd worden door je mannelijke collega’s.

Sandberg houdt mannelijke managers voor zich hier gewetensvragen over te stellen. ‘Wanneer een man geen zakelijke diners met een vrouw wil hebben, dan moet hij dat ook niet met een man willen’, stelt zij gedecideerd.

Dat geldt q.q. ook voor beoordelings- en functioneringsgesprekken. Als manager heb je die óf met iedereen, zonder onderscheid op grond van sekse, of met helemaal niemand. Want het gaat niet aan om vrouwen via deze achterdeur te discrimineren.

Willeke Bezemer