Bezemer & Schubad

contact met uw vertrouwenspersoon
Header

25 februari 2019

Digitale ongein

Wie kent niet de verkeerde humor via Whatsapp of Facebook of het uit de bocht vliegen met teksten die nét te kort door de bocht zijn en kwetsen.  Of aanstootgevende filmpjes en afbeeldingen die op neer gaan via de app. Soms gaat het over collega´s, andere keren over die vreselijke werkgever of manager die met naam en toenaam wordt ´weggezet´.  Soms begint het onschuldig tussen twee collega’s, ontluikt er een liefdesaffaire die weer wordt verbroken. En meldt één van de voormalige tortelduiven zich verontwaardigd met zeer compromitterend beeldmateriaal bij de baas en voert ‘seksuele intimidatie’ aan. Is dat aan de orde en is dit een werk of privé kwestie?

Lichte of zware vormen van het fenomeen dat we tegenwoordig cyber ongewenst gedrag of ´digitale ongein´ noemen hebben dus allemaal gevolgen. Voor medewerkers zelf en voor werkgevers die hiermee geconfronteerd worden en maatregelen moeten treffen. Zijn er, behalve het op incident niveau hierop adequaat reageren, ook beleidsmaatregelen te treffen?

Medewerkers consulteren hierover steeds vaker de vertrouwenspersoon of HR. De afgelopen maanden verzorgden wij voor verschillende doelgroepen incompany de cursus Cyber ongewenst gedrag/cyberpesten en andere digitale ongein op het werk.