Bezemer & Schubad

contact met uw vertrouwenspersoon
Header

6 oktober 2017

´Vrijwillig´ in mediation

In onze mediationpraktijk hebben wij natuurlijk vooral te maken met mediations binnen arbeidsorganisaties. Eén van de basisvoorwaarden om een mediation te starten is de vrijwilligheid tot deelname van betrokkenen. Maar hoe ´vrijwillig´ is dit in gevallen waarin één der partijen, werknemer of werkgever, sterk aanstuurt op de inzet van mediation? Of er gewoon grote aarzeling is bij één der betrokkenen of mediation wel tot een oplossing leidt? Bijvoorbeeld bij ernstig geschonden vertrouwen. Van belang is in ieder geval een goede intake van de mediator, waarin de betrokkenen apart worden gesproken. Want dan kan alles, op dat moment al onder de voorwaarde van geheimhouding van het besprokene, afgetast worden.
En kan de mate van ´vrijwilligheid´ ook onderwerp van gesprek zijn. En kan een sterk ´niet willen´ en contra-indicatie zijn voor mediation. In de vakliteratuur van mediators wordt ook wel gesproken over ´toereikende bereidheid´ van partijen. Dat is een accent anders dan ´vrijwillig´. Er is dan veel aarzeling bij één der betrokkenen, maar men wil de verkenning wel aangaan. En dan zou het mede aan de vaardigheden van de mediator liggen om deze ´toereikende bereidheid´ gedurende het verloop van de mediation om te buigen naar vrijwilligheid. Een wel aansprekende benadering.
In onze bureaupraktijk zien wij de effecten van goede, zorgvuldige, niet ´instrumentele´ inzet van mediation. En dan helpen ons inziens bovenstaande overwegingen over de mate van vrijwilligheid weer bij het nadenken over deze inzet.

Ernst-Jan Schubad